Sayfalar

25 Nisan 2013 Perşembe

Kuru Meyveli Kek


Aslında kek hepimizin dar zamanda sığındığı en kolay ve pratik yiyeceklerden biri. Ama herkesin kendine özgü bir kek tarifi vardır. Ben de o yüzden kendi tarifimi sizlerle paylaşayım istedim. Doğruyu söylemek gerekirse son zamanlarda daha da bir lezzetli olmaya başladı keklerim:) Bu arada kekimde çok az yağ olduğunu da belirtmek isterim. Hatta ben tarifte yazandan daha bile az yağ koyuyorum.

Malzemeler:

1,5 su bardağı şeker
3 yumurta
2/3 su bardağı süt
1/3 su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
limon kabuğu rendesi
kuru meyveler
2,5 su bardağı un

Önce yumurta ve şekeri birlikte çırpıp iyice köpürtüyoruz. Bir su bardağını üçte ikisi süt ve üzeri yağ ile tamalayarak dolduruyoruz ve çırpılmış karışıma ekliyoruz. Sonra vanilya, limon kabuğu rendesi ilave ediyoruz. Son olarak da yıkayıp süzdüğümüz kuru meyveleri (bizim evde kayısı, incir ve üzüm vardı) unla iyice karıştırarak, kabartma tozu ile ile birlikte ekliyoruz.

Meyveli kek yaparken meyvelerin ilave edilmeden önce una bulanması onların birbirine yapışıp dibe çökmesini engelliyor. Bu da böyle küçük bir püf noktası:))




6 Nisan 2013 Cumartesi

Meyveli Tart Yaptım, Ben yaptım:)



Daha önce de yapmıştım meyveli tart ama o zaman hamuru kalıptan sıcakken çıkarmaya çalıştığımdan elimi yakıp, kalıpı düşürmüş ve hamurum kırılmıştı. Bu sefer ki ustalık eserim oldu resmen. Üstelik övünmek gibi olmasın lezzeti de çok güzel olmuş. Ayıptır söylemesi bayılarak yedim desem yeridir.

İsterseniz lafı fazla uzatmadan tarifini vereyim. Tabanı için sable hamuru tarifini kullandım. Bu hamuru özellikle elmalı turta yaparken kullanıyorum. Ona daha çok yakışmasına rağmen, tart için de ideal bir hamur gibi geldi.
Çünkü normalde biraz daha sert olan tart hamuru bana daha az lezzetliymiş gibi geliyor.

Sable Hamuru tarifini daha önce anlatmıştım. Buradan ulaşabilirsiniz.

İçerisindeki krema için:

1,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı labne

Labne ve vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye koyup, muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişiriyoruz. Pişmesine yakın vanilya ve labneyi ekleyerek iyice karıştırıyor ve bir taşım kaynatarak altını kapatıyoruz.

Hazırladığım kremayı tartın üzerindeki havuz kısmına yayarak soğumaya bırakıyoruz ve soğuyunca arzu ettiğimiz meyvelerle süslüyoruz.

Bu arada markette gezerken dr quetker'in tart jölesini gördüm. Üzerindeki meyvelerin kararmasını önler düşüncesiyle en üste de ondan üzerindeki yapılışına bakarak hazırlayıp döktüm. Yalnız küçük bir tecrübe edindim: Bir paket çok geliyormuş, birkaç kaşıkla üzeri kaplandı. Paketin yarısını yarım ölçülerle kullanmanız yeterli olacaktır.



21 Mart 2013 Perşembe

Kesik Sütten Lor'a, Lor'dan Pideye





Daha önce belki okumuşsanız  bilirsiniz benim ev yoğurdu düşkünlüğümü. Ben yoğurdumu evde kendim yapıp tüketiyorum uzun zamandır. Yoğurdu mayalarken pastörize ve özellikle kutu sütler kullanmaktan itinayla da kaçınıyorum. Ama her zaman köy sütü bulmak da pek mümkün olmuyor. Geçen gün bizim eve yakın bir yufkacının Kandıra'dan süt getirttiğini öğrendik ve almaya niyetlendik. Ancak ani işimiz çıktığından sütü o gün değil ertesi gün alabildik. Bu  süre içerisinde sütü buzdolabında saklamalarına rağmen süt kaynatırken kesildi.

Ben de ne yaptım kesilen sütü bir güzel süzüp, tuzlayıp lor haline getirdim. İçine taze maydanoz doğradım. Bir de güzel hamur yoğurup lorlu pideler yaptım. Çok güzel oldu.

Belli bir ölçüm yok. 1 yumurtanın beyazı, birkaç kaşık yoğurt, 100 gr kadar tereyağ, kabartma tozu, tuz ve aldığı kadar un. Yumurtanın sarısı da üzeri için...

Yukardaki resme bakarsanız pidelerimin bol malzemos olduğunu göreceksiniz. Nitekim lorlar dışarıya taştılar:))



Bu arada resimleri pek özenerek çekemedim bu sefer. Öyle süslü tabaklara koyup, süsleyerek çekmek isterdim ama vaktim olmadı. Bu seferlik idare edin lütfeen:)

14 Mart 2013 Perşembe

Rengarenk Battaniye

Başlığı aslında rengarenk battaniyem bitti diye atmak isterdim ama ne yazık ki hala son bir sıra çerçevesi duruyor. Bir türlü gidip ip alamadım çünkü.


 Yine de paylaşmak istedim. Çok şirin oldu çünkü. Sevgili anneciğimin ellerine sağlık. Ben başladım ama çoğunu o ördü. Bana kalsa bu kadar sabırlı olabilecek miydim bilemiyorum. Ama ortaya güzel şeyler çıktıkça daha bir hevesleniyor sanki insan:)

Hemen belki yapmak isteyen olabilir diye detaya gireyim. Ölçüleri 11*15 kare ve herbir kare de 25 ilmekle başlandı.Örgümüz haroşa. Karelerin etrafı annem tarafından tığla çerçeve yapıldı ve yine annecim tarafından tığla birleştirildi. Yumaklarımın markası Himalaya (tüylenmeyen ip) idi. ancak farklı ve güzel renkler buldukça ne marka bulursam aldım:)) 3,5 numara şişle örüldü.


Bu arada battaniyeyi yapmaya ne zaman başladığımı ve ne kadar sürede tamamlandığını buradan görebilirsiniz

4 Mart 2013 Pazartesi

Sakızlı Muhallebi Sevenleer!!




Offf nasıl da güzel de koktu yaparken. Bu aralar tatlı isteğimi bastıramıyorum. Hatta öyle ki gece rüyalarıma giriyor, çeşit çeşit kurabiyeler, süslü cupcakeler, browni, çikolatalı pasta.....falan saymakla bitmeyecek. Ama yemeğe gelince daha hafif şeyler yemek hem vicdanımı rahatlatıyor, hem de tatlı isteğimi bastırmaya yeterli geliyor. Sütlü tatlılar bunun için birebir sanırım.

Ne yapsam diye düşünürken, buzdolabında yazın çeşmeden aldığıım damla sakızları gözüme çarptı. Tamam dedim. Damla sakızlı muhallebi ideal. Üstelik eşim de çok seviyor:)) Veee başladım karıştıra karıştıra kaynatmaya malzemelerimi:) Neler mi var içinde. Hemen yazayım:

1 lt süt
3 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
3,5 çorba kaşığı toz şeker
ve birkaç damla sakızı tanesi

Bu miktarı kendim göz kararı yapmıştım. Planıma göre katı olursa süt ekleyecektim, yok çok sulu olursa da nişastayı sulandırıp ilava edecektim:)) Neyse tam kıvamında oldu, hiç oynama yapmak zorunda kalmadım:)

Muhallebi kaynadıktan sonra ocaktan alıp, mikserle 2 dak kadar çırptım. Daha yoğun ve tam sakız kıvamlı olmasını sağlıyor:) Birde kaselere dökerken evde burçak bisküvi vardı, 2 şer tane ufalayıp altına koydum. Kalorisi biraz arttsın diye:)))


15 Şubat 2013 Cuma

Son Zamanlarda Neler Yapıyorum

Uzun zaman oldu sanırım bu defa yazmayalı. Aslında sıklıkla bilgisayar başındayım ama nedense bir türlü elim gitmiyordu yazmaya. Bugün düşündüm ki çok sevdiğim blogumu gerçekten çok ihmal ettim. Ona da hakettiği zamanı ayırmalıyım. O yüzden ayrı kaldığım dönemlerde neler yaptığımı kısaca anlatayım dedim bugün.

Bu aralar önceliğim, bitirmek zorunda olduğum tezim. Çoğunlukla onunla uğraşıyorum. Doğruyu söylemek gerekirse en sıkıcı olanı da o zaten.

Bolca dizi seyrediyorum televizyonda. Tabii ki yerli dizileri:) Pazartesi Kayıp Şehir, Salı Seksenler, Çarşamba Muhteşem Yüzyıl, Perşembe İntikam. Veee tüm bu dizilerin ardından hafta sonu tatili:))

Kitap okumalarıma devam ediyorum tabii ki. Ama doğruyu söylemek gerekirse uzun zamandır elimde aynı kitapla geziniyorum. Hangi kitap diye sorarsanız, bitirmeden söylemeyeyim. Uzun zamandır elimde olduğuna göre sıkıcı bir kitap sanılmasın. Yoksa kabahat kitapta değil.

Son zamanlarda bolca film seyrettim. Önceden filmi seyreder seyretmez hemen ya buraya ya da eğlenceatolyesine yazardım. Çoook tembellik ettim çook:) Neler seyrettim, hemen hatırladığım birkaçının ismini yazayım, daha sonra söz anlatacağım en beğendiklerimi. Türk Filmleri: Takva, Vesikalı Yarim.
Yabancı Fimler: Suretler, Açlık Oyunları, Küçük Beyaz Yalanlar. Şu anda aklıma gelenler:)

Vesikalı Yarim, çook güzeldi. İzlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Hele benim gibi Siyah Beyaz Türk Filmlerine özel bir ilginiz varsa...

Elişi yapıyor muyum diye sorarsanız, battaniye örüyordum ya hani ben, işte o bitti sayılır. Tabii sevgili anneciğimin büyük katkılarıyla. Çerçevesinin en son sırasında ipimiz bitti. Henüz tamamlanmamış haliyle bura koymayı da istemedim. Sonra hatırarsanız Mösyö ve Matmazel'i işliyordum, Mösyö bitmişti, Matmazel ise hala yarım:))

Yaptığım değişik yemekler de oldu aslında. ama niye resimlerip sizlerle paylaşmadım. İnanın hiçbir fikrim yok:)

Son olarak, son zamanlarda telefonuma gelen moda mesajlarını sizlerle bolca paylaşmıştım. Yine çok birikti. ama dün gelen mesajı hemen paylaşmak istiyorum. Bu sıralar damla şeklinde küpeler modaymış:))
Dün akşam İntikam dizisinde Selen 'in kulağında görünce hemencecik söyliyim dedim:)



En kısa zamanda tekrar görüşmek dileğiyle...




13 Ocak 2013 Pazar

2013 'te Neler Modaymış Bakalım Bakalım:)

Bu hafta kar, kış, kıyamet evlere hapsolduk çoğumuz:) Ama ne yalan söyleyeyim, ben hiç şikayetçi olmadım. sıcacık oturup televizyon seyretmek, dinlenmek hiç ama hiç fena olmadı. Evde otururken izlediğim favori programım Cengiz Abazoğlu'nun Bana Herşey Yakışır programıydı. Modayı güzel takip ettiriyor doğrusu. Ben de ordan öğrendiklerimi, cep telefonuma gelen mesajlarla harmanlayıp paylaşmak istedim. Ne dersiniz, okumak ister misiniz:))




*** Peplum, kalçaları ve göbeği kamufle etme özelliği ile kadınlar arasında tercih edilen moda.

*** Kadınların çekiciliğini ve femineniğini öne çıkaran dantel detayları 2013 kış modasının vazgeçimezleri arasında.

*** Özellikle gömleklerde popülerliğini devam ettiren ekoseler kış sezonunda elbise, etek, ceket gibi parçalarda kendini iyice gösteriyor.

*** Bu sezon sokaklarda kolej ceketleri trend belireyici bir unsur olarak göze çarpıyor. Kolej ceketleriyle hem spor hem de kasik kombinlerinizi tamamlayabilirsiniz.

*** 2013 koleksiyonlarının vazgeçilmez parçaları arasında yaka, tasma ve iri kolyeler yer alıyor. Yaka ve tasma kolyeler hem günlük kullanımda hem de özel gecelerde kullanılabilecek şıklık ve koaylığa sahip.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...