Üniversitede okurken Bulgaristan göçmeni bir arkadaşım vardı. Memlekete gittiğinde annesinin yaptığı bu geleneksel lezzeti kavanozlarla getirirdi. Biz de bayılarak yerdik:) kahvaltıda ekmeğin üzerine sürüp yemesi çok güzel olurdu. Üstelik bu nefis lezzet, makarnalara da çok yakışıyor. Her an kullanıma hazır bir şekilde makarna sosu olarak da elinizin altında bulunması faydalı olabilir.
Nasıl mı yaptım:
1kg patlıcan ve 1kg salçalık biberi fırında közleyip, kabukların soyup bir tencerenin içerisine koydum.
1kg domatesi rendeleyip ayrı bir tencerede pişmeye bıraktım
1kg havucu soyup, doğrayıp, haşlanmaya bıraktım
Tüm karşımı bir tencerede birleştirip, 5 diş kadar sarımsak, tuz, kimyon ve karabiber ilave ederek çubuk blendırla ezdim.
Karıştırarak 1 saat kadar kaynattım.
Ben ilk defa denedim. Bundan da şöyle bir tecrübe edindim ve hemen sizlerle paylaşmak istedim.
* İçinde kullandığım sebzelerin bir oranı olmalıymış. Mesela ben 1 kg salçalık biber, 1 kg patlıcan, 1kg domates, 1 kg havuç ve 5 diş sarımsak kullandım. Patlıcanın tadının biraz eksik hissettim. Salçalık biber ve domates kokusu daha baskın geldi. Yani patlıcanı 2 katna çıkarsak. yani 1kg biber için 2 kg patlıcan. daha lezzetli olacak gibi geldi:)
* İkincisi patlıcan ve biberleri közleyip kabuklarını soyduktan sonra koyduğm tencerede biriken suyu atmam daha doğru olurmuş. Tadını hafif ama çok hafif acıttı.
* Havuçları haşlayıp eklemiştim. Bunun yerine rendeleyip, tavada biraz öldürdükten sonra ekleseydim, havuç tadını biraz daha fazla alabiliridm gibi geliyor.
Yapa yapa öğrenicez artık napalım:) Bu hali de güzel ama bi dahaki sefere daha lezzetli olacağından eminim.
Bu arada gelecek hafta sonu da annemin tarifi olan acıka var sırada. O da parmaklarınız yedirtecek cinsten:)
Kışıklara full performans devam yani;)
Bende tam yapacakken senin bu tarifin ve püf noktaların hızır gibi yetişti:)Teşekkürler canım...
YanıtlaSilRica ederim. İnşallah seninki daha da güzel olur:)
SilYerken seni hatırlayacağım artık:)
SilSağlık ve afiyetle yersiniz inşallah:)Sevgiler...
Sil