19 Eylül 2012 Çarşamba
Mürdüm Eriği Marmeladı
Kışlık hazırlıklarıma işlerimin elverdiği oranda aralıklarla devam ediyorum. Son olarak da mürdüm eriğinden marmelat yaptım. Kokusu ve tadı inanılmaz güzel oldu. Kış soğukları bastırdığında afiyetle yiyerek özlediğimiz erik kokusunu hatırlayacağız inşallah.
Bu arada fotoğraflarımda her yaptığımın iki üç kavanozdan ibaret olduğunu farketmişsinizdir. Tam da görüldüğü üzere yaptıklarım sadece bu kadarcık:) Sadece iki kişilik bir aile olduğumuz için genelde 1 kg- 2 kg gibi az malzemeden yapıyorum çünkü kışlıklarımı.
Hemen marmelatıma geçeyim.
1 kg eriğin çekirdeklerini çıkarıp, yıkayıp üzerine 2,5 su bardağı şeker ekleyip beklemeye bıraktım.
Erikler şekerin etkisiyle sulandıktan sonra tencereye alıp ocakta kaynatmaya başladım.
Pişen erikleri biraz soğumaya bıraktım. Daha sonra baktim kabukları ayrılıyor. Bir kaşık yardımıyla kabukları ayırdım. İçine çubuk blendırı daldırıp, iyice ezdikten sonra tekrar kaynatıp kapatmaya yakın yarım limonun suyunu ilave edip altını kapattım.
Marmelatı sıcakken kavanozlara doldurup, kapağını da sıkıca kapattım.
Marmelatım oldukça güzel ve lezzetli olmasına rağmen, yine edindiğim tecrübeleri aktarmak istiyorum.
* Annemin dediğine göre benim yöntemimle reçel yapılıyormuş:)
* Önce yıkanıp çekirdekleri ayıklanmış erikleri 1 çay bardağı kadar suyla kaynatıp iyice pişirdikten sonra süzgeçten geçirerek kabuklarını ayırmak ve daha sonra şekerle kaynatmak marmelat yapmanın yöntemiymiş:)
* Tabi ben ilk kez denediğim için yapış şeklim biraz kendime özgü oldu:) Ama doğruyu söylemek gerekirse kabuklarını şekerli haliyle ayıklamak biraz zor oldu:)
* Bu arada internette baktığım diğer tariflerde kabuklarını hiç ayırmadan çubuk blendır daldıranlar vardı. ama ben yerken ağzımıza kabuk parçaları gelsin istemedim. Tabii tercih sizin :)
Hepimize Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Ellerinize sağlık harika görünüm...teşekkürler...
YanıtlaSilben teşekkür ederim:) beğenmenize çok sevindim:)
Sil