Çocukluğumda annem sütü sütçüden alırdı. O zaman bu hazır UHT sütler pek yaygın değildi. Hele hazır yoğurt, ben hiç hatırlamıyorum. Belki vardır da biz almadığımız için ben bilmiyorumdur. Annem sütçüden sütü alır. Hem de yoğurt yapacağı günler 5 lt falan. Ocakta bir güzel kaynatır. Üç litresini yoğurt yapmak, 2 lt sini de içmemiz için ayırırdı. O yoğurt yaparken öylesine, anlamsız çocukça gözlerle seyrederdim onu. Yoğurdun nasıl yapılacağını o anlamsız bakışlarla farkında olmadan öğrendiğimi bilemezdim tabi o zaman. Ama iş başa düşüp de birgün yoğurt yapmaya karar verdiğimde yoğurt yapmayı bildiğimi farketttim:)
Marketlerde satılan yoğurtlarla tanıştıktan ve süt satan insanların seyrekleşmesinden sonra eskisi kadar yoğurt yapamaz oldu annem. Hayatımızdaki değişimde medyanın da etkisi büyük tabii. Sıra sıra reklamlar koydular. Sokakta satılan bakteri taşıyan ve kaynatılarak besin değeri öldürülmüş sütleri çocuklarınıza içirmeyin. Onun yerine güvenilir ambalajında UHT süt tüketin daha sağlıklı dediler. Ama normal şartlarda 1 haftada bozulan sütün bu kutulara girdikten sonra ömrünün neden bu kadar uzadığından, içine konulan katkı maddelerinden ve bunların zararlarından hiç bahsetmediler bu reklamlarda.
Biz kutu sütleri, hazır yoğurtları tüketirken annem bu arada hep söylenmeye devam etti. "Ah şöyle temiz, güzel, günlük süt satan birini bulsam da her gün alsam, kendi yoğurdumu kendim yapsam, şu katkı maddeli yoğurtları tüketmesek" dedi durdu. Benim de aklıma bu hep yatıyordu aslında. Öyle ama işte İstanbulda nerde bulunacak. Sağolsun bu işe noktayı kayınvalidem koydu. Kendisinin sürekli süt aldığı yerden süt alıp bir gün bize de getirdi ve böylelikle ben de ilk yoğurdumu mayalamış oldum:) Ve tabii dururmuyum. Hemen sizlerle paylaştım (Lahana dolmasının yanına koymuştum). Ama nasıl yaptığımı anlatmak bugüne kısmetmiş.
Çok kolay aslında yoğurt yapmak. Bir litre süt için 1 tatlı kaşığı maya yetiyor. Önce sütü parmağımızı batırdığımızda dayanacağımız kadar ısıtıyoruz. Sonra mayamıza bu sütten ekleyip, mayayı sütle iyice çözüp, hepsini süte karıştırıyoruz. Üzerine temiz bir bezi gerdirerek örtüp (kapak örtmüyoruz) iyice sarıyoruz ki ısı kaybetmesin. Bir köşede mayalanmaya bırakıyoruz. 5-6 saat sonra üzerini açıyoruz. Yarım saat de böyle bekletip, buzdolabına koyuyoruz. Yoğurt mayalandıktan sonra 1 gece buzdolabında beklemesi gerekiyor. Sonra afiyetle yiyebilirsiniz:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sen Ne Dersin?